tietoa vauvaperheelle

tietoa vauvaperheelle

Mistä Baby balance® - vauvahieronnassa on kyse?

Onko teilläkin vauvalla ollut tai on juuri nyt, varsinkin alkukuukausina itkuisuutta, mahavaivoja, pulauttelua ja/tai yleistä tyytymättömyyttä? Vastustaako vauva bodyn pukemista pään tai käsien osalta? Tai ei viihdy selällään, mahallaan, kaukalossa tai vaunuissa, oikeastaan ei paljon muualla kuin sylissä? Vääntääkö vauva koko kehoaan banaaniksi toiselle puolelle, kaarelle taaksepäin tai pitääkö hän päätään selkeästi enemmän vain toiselle puolelle kääntyneenä? Iso osa vauvan läheisyyden ja sylin tarpeesta on täysin biologista ja normaalia turvan, lämmön ja hoivan hakua, mutta yleinen tyytymättömyys ja vanhempien havainnoima hankala olo vauvalla useimmiten viestivät jostain muustakin.

Syynä taustalla voi olla vauvalle raskausaikana ja synnytyksessä sekä elämän alkutaipaleella muodostuneet jumit ja kireydet kehoon. Vauvan virhetarjonta raskausaikana ja/tai synnytyksessä, niin syöksysynnytys kuin pitkittynyt synnytys sekä vauvan tehostetun hoidon tarve alkuvaiheessa ovat yksiä yleisimmistä laukaisevista tekijöistä. Myös vauvan suolisto on tunnetusti herkkä reagoimaan erityisesti ensikuukausien aikana. Se on aivan uuden tehtävän edessä, kun siirrytään ravinnonsaantiin napanuoran sijasta suun kautta.

Tähän asti yleisin kuultu lohdutus on se, että vauvat nyt vain itkevät ja se vaan kuuluu asiaan erityisesti ensimmäisten 2-3 kk aikana. Ne ovat todella raskaita kuukausia tuoreina vanhempina uudessa elämäntilanteessa, olen sen itsekin omakohtaisesti valitettavasti kokenut. Eikä se sen helpommaksi käy perheen ja lapsiluvun kasvaessa. Mitä jos kertoisin, että vauvan itkuun löytyy syy ja sitä on mahdollista helpottaa?

Kätilö Annika Kuoppamaa hieroo vauvaa.

Useimmille vauvoille 3-5 hierontakertaa sarjahoitona takaa huomattavan helpotuksen olotilaan. Ilma pääsee kulkemaan vapaammin suolistossa eikä aiheuta yhtä paljon kipuja, pulauttelu saattaa rauhoittua, vauva alkaa viihtyä paremmin erilaisissa asennoissa kun ne eivät ole hänelle enää kivuliaita, ylipäätään vauva huokuu helpottunutta ja tyytyväisempää oloa. Miten suuri merkitys tällä on myös vanhempien jaksamiseen sekä vauvan ja vanhempien väliseen varhaiseen vuorovaikutussuhteeseen.

Kannustan vanhempia luottamaan sydämensä ääneen ja vaistoihinsa vauvaa hoitaessaan, niin tässä asiassa kuin ylipäätään.

Jos vanhempana sinulle herää ajatus, että tässä tilanteessa on nyt jotain poikkeavaa, niin lähes poikkeuksetta tuntemuksesi osuvat kohdalleen, olethan oman vauvasi paras asiantuntija.

Tästä hyvänä esimerkkinä voi toimia vaikkapa poikkeuksellisen tiheät yöheräämiset. Hyvin usein selityksen voi saada jo seuraavana päivänä, kun vauvalla alkaakin flunssa, uusi hammas puhkeaa tms. Vanhemman tekemä havainto tilanteen poikkeavuudesta siis oli aivan paikkaansa pitävä.

Baby balance – vauvahieronta on koko kehon hieronta vauvalle. Se sisältää muun muassa mobilisoivaa hierontaa, sulattelevia otteita, faskialinjojen huomiointia sekä vyöhyketerapiaa ja akupainantaa. Hieronnassa hyödynnetään myös vauvan omaehtoista liikehdintää. Monipuoliset hoitokeinot takaavat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Alla olevalta Balance Care Oy:n videolta voit nähdä miltä vauvan hieronta näyttää.